25 juni 2020

Een kinderboek in 5 dagen

Milja Praagman en Janneke Schotveld maken een kinderboek in de LocHal

Een succesvolle kinderboekenschrijfster, een creatieve illustratrice en het mooiste gebouw van de wereld; dat zijn de ingrediënten van Writers in Residence 2020. Janneke Schotveld en Milja Praagman gaan in vijf dagen een kinderboek schrijven en tekenen in de LocHal in Tilburg. Dat doen ze gewoon in het wild, midden tussen de bibliotheekbezoekers.

Writers in Residenceis een project van Cubiss in samenwerking met Stichting Plezier in Lezen (SPIL). Vorig jaar werden ook al een schrijver en illustrator vijf dagen opgesloten in een markant Tilburgs gebouw. Anke Werker en Rick de Haas maakten toen een boek in het Textielmuseum. Dit jaar wordt het boek gemaakt op een plek waar leesplezier een prominente plek inneemt: de Bibliotheek Midden-Brabant. Het kinderboek wordt uitgegeven door uitgeverij Zwijsen.

Kinderen die lezen lastig vinden

Het boek van Janneke en Milja heeft een speciale doelgroep. De twee gaan zich juist richten op kinderen die lezen lastig vinden en minder snel een boek pakken. Een hele uitdaging dus. Het eerste exemplaar wordt in september onthuld tijdens het Tilburgse kinderboekenfestival Knetters, dat dit jaar vooral online gaat plaatsvinden. Daarna gaat Cubiss er samen met verschillende partners voor zorgen dat het boek in gezinnen komt waar lezen niet vanzelfsprekend is.

Meer leesplezier

Cubiss en SPIL vinden het belangrijk dat juist kwetsbare gezinnen met boeken in aanraking komen. Veel Nederlandse kinderen lezen veel te weinig en daardoor ook minder goed. Niet goed kunnen lezen heeft grote gevolgen. Niet alleen op school, maar ook later als kinderen volwassen worden. Op dit moment dreigt 1 op de 5 jongeren later laaggeletterd te worden. Daarom is het belangrijk om juist nu in leesplezier te investeren.

Kom kijken!

Altijd al willen zien hoe een kinderboek tot stand komt? Grijp dan nu je kans. Milja en Janneke zijn van 29 juni tot 3 juli aan het werk in de LocHal. Janneke en Milja gaannatuurlijk ook voorlezen in de bibliotheek. Op woensdag 1 juli nemen ze het wekelijkse Spoorlezen voor hun rekening. We nemen dan ook aflevering 4 van Leesbeesten & Luistervinken op.

(fotocredits Milja: Mark Kohn )

Meer weten?
Neem contact op met: