29 december 2017

Digi OntdekDag

Bibliocenter

Op zaterdag 9 december organiseerden Cubiss en Bibliocenter samen een Digi OntdekDag in de bibliotheek in Weert. Die dag werden er allerlei workshops en demonstraties gegeven vanuit de MakersBuzz van Cubiss. Deze dag was voor alle leeftijden en was bedoeld om inwoners van Weert en omgeving kennis te laten maken met- en proeven van mediawijsheid, 21e eeuwse vaardigheden en maakonderwijs.

Aanleiding en opzet
Hoe kwamen Cubiss en Bibliocenter op het idee van deze Digi OntdekDag? In 2017 gaven de directies van de Limburgse bibliotheken aan dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is. Het gaat daarbij om 18+ en volwasseneneducatie. Een onderdeel daarvan vormt ‘samen leren, samen doen’, oftewel  maakonderwijs. Bibliocenter was met name zeer geïnteresseerd in dit thema. Samen sparrend wat voor activiteiten Cubiss en Bibliocenter gezamelijk rond dit thema konden ontplooien kwamen we op het idee van een Digi OntdekDag. Een speciale dag met workshops en demonstraties waarbij verschillende moderne technieken centraal staan. De doelen van deze dag waren kennisoverdracht, leren en future-watching. Qua doelgroep was iedereen welkom; jong of oud, technisch gepokt of gemazeld, of een ‘nieuweling’ in de (digitale) techniek. Wel werd er bij de promotie van deze dag door Bibliocenter, specifiek aandacht besteed aan de minder digitaal vaardige doelgroepen. Dit in de hoop dat ook bijvoorbeeld oud-cursisten Klik en Tik, of taalleerders langs zouden komen om kennis te maken met de technieken van de toekomst.

Een speciale dag met workshops en demonstraties waarbij verschillende moderne technieken centraal staan.

De workshops en demonstraties
Er vonden op 9 december vier verschillende workshops plaats: 3D printen, programmeren, filmpje maken met een greenscreen en Lego Education Mindstorm robot. Wat konden de bezoekers precies doen tijdens deze workshops?

 • Bij het 3D printen werd eerst uitgelegd en getoond hoe een 3D printer werkt; een 3D print wordt laagje voor laagje opgebouwd. Daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag om in een 3D ontwerpprogramma een (simpel) ontwerp te maken wat vervolgens werd uitgeprint. Het (gratis) gebruiksvriendelijke en daardoor toegankelijke 3D ontwerpprogramma Tinkercad werd hier onder meer voor gebruikt. 
 • In de workshop Programmeren gingen de deelnemers aan de slag met het programmeren van drie verschillende soorten robots. Ze ontdekten wat programmeren was; feitelijk logisch en stapsgewijs denken en zelf oplossingen zoeken en onderzoeken. Daarna stuurden de deelnemers zelf een robot aan; de BeeBot, Dash en EV-3 Mindstorm-robot.
 • Bij de workshop greenscreen konden de doelnemers een filmpje maken waarbij de achtergrond zelf uitgekozen werd. Bijvoorbeeld wandelen op de maan of vliegen in de lucht naast de arrenslee van de kerstman. In het echt ‘acteerden’ de deelnemers natuurlijk gewoon voor een groen scherm terwijl de fictieve achtergrond digitaal ingevoegd werd.
 • In de workshop Lego Educatie leerden de deelnemers hoe ze een robot konden programmeren en er een parcours mee konden rijden. De robot maakte daarvoor gebruik van verschillende geprogrammeerde sensoren, zoals bijvoorbeeld een kleurensensor of een afstandssensor.

Tijdens de open inloop vonden demonstraties plaats. Er was een tafel bij de entree geplaatst met een plotter, dash-robot en een greenscreen. Een aantal mensen hebben met de vinylplotter een figuur uitgesneden dat ze op een stoffen tasje konden strijken.

Wat viel ons op tijdens de Digi OntdekDag?IMG_20171209_152040.jpg

 • De workshops 3D printen en programmeren waren populair.
 • Het bezoeken van de workshops verliep goed; de deelnemers konden zich daarvoor van te voren opgegeven via de site van Bibliocenter. Alle personen die zich op hadden gegeven kwamen ook naar de workshops.
 • De Digi OntdekDag in Weert trok minder extra bezoekers naar Bibliocenter dan we van te voren hadden ingeschat. Nu was zaterdag 9 december een winterkoude dag met echt binnenblijf-weer. We vermoeden dat dit een grote rol heeft gespeeld in het lagere bezoekersaantal.
 • Degene die wel met veel enthousiasme op de Digi OntdekDag afkwamen, waren met name kinderen en hun ouders. Daar waren kinderen en ouders bij die al wat meer wisten van de gedemonstreerde technieken, maar ook kinderen en ouders die nog weinig ervaring op dit gebied hadden. Ook een paar geïnteresseerde senioren kwamen op de trainingen van de Digi OntdekDag af. Zij wilden duidelijk kennis maken met alle nieuwe technieken zoals 3D printen.
 • De demonstraties bij de open inloop in de hal zijn zeer matig bezocht. Het waren meer de reguliere bibliotheekbezoekers die hier toevallig tegenaan liepen en de apparatuur bekeken. Tijdens de workshops waren de apparaten van de open inloop niet allemaal bemand. Een tip is om ervoor te zorgen dat ook tijdens de workshop er mensen bij de apparatuur van de open inloop staan die weten hoe daarmee te werken. Een andere tip is om te zorgen voor meer focus: kies bijvoorbeeld voor enkel workshops. Of kies voor workshops in de ochtend en open inloop in de middag, maar niet verschillende dingen tegelijkertijd.
 • De Digi OntdekDag was een samenwerking tussen Bibliocenter en de MakersBuzz van Cubiss. We hebben de apparatuur van de MakersBuzz ingezet bij de workshops, maar een bibliotheek zou ook gebruik kunnen maken van andere partijen die dit soort apparatuur verhuren.
 • Wil je een Digi OntdekDag organiseren, dan is de volgende tip waarschijnlijk een open deur, maar kies een goede datum. Leg bijvoorbeeld de koppeling naar een week of dag waarin techniek of mediawijsheid al centraal staat, zoals de Week van de Mediawijsheid.
 • Een ander idee: ga als bibliotheek voor het organiseren van een Digi OntdekDag de samenwerking aan met een andere partij. Bijvoorbeeld een school of een wijkcentrum.
 • Tijdens de voorbereidingen van de Digi OntdekDag in Weert kwam het al een paar keer ter sprake; hoe moeilijk het is om de minder digivaardige doelgroepen te bereiken voor dit soort activiteiten. Bibliocenter was een promotiecampagne gestart onder bijvoorbeeld oud-cursisten die in de bibliotheek allerlei digivaardigheids/computercursussen hadden gevolg, of hadden contact over deze bijeenkomst gezocht bij bijvoorbeeld welzijnswerk of statushouders. Desondanks kwamen er niet veel bezoekers uit deze doelgroepen langs op 9 december.
 • Bibliocenter had ook over de Digi OntdekDag gecommuniceerd in de plaatselijke huis-aan-huis-kranten. Dit blijft altijd een goede zet, want lokale krantjes worden goed gelezen. Verder is er veel digitaal gepromoot.
 • Een praktische tip is: zorg voor genoeg stroom voor alle apparatuur. Op 9 december hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van alle stopcontacten (en verlengsnoeren) bij Bibliocenter.
 • Vergeet niet een goede wijze van evalueren tijdens de dag in te bouwen. Vaak schiet dit er in alle drukte bij in.

Heb je interesse om zelf een Digi OntdekDag te organiseren? Neem contact op met Cubiss om het format en het draaiboek van deze dag op te vragen: Lonneke Jans (l.jans@cubiss.nl)
Om meer te horen over de ervaringen van Bibliocenter, neem contact op met Els Meeuwissen (e.meeuwissen@bibliocenter.nl)

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.