Blog
Digi-Dinsdag – Quotezak!
Elke tweede dinsdag van de maand is het Digi-Dinsdag bij Cubiss. Op die dag komt er een blog online over digitale geletterdheid met daarbij interessante links naar nieuws, kennis of mooie voorbeelden. Zo ben jij weer helemaal op de hoogte!
Voor de mensen die mij inmiddels een beetje kennen, is het geen verrassing meer. Maar mocht je het nog niet weten: ik ben een enorme quotezak.
Ik houd nu eenmaal van een goede quote. Waarom zelf iets bedenken als iemand anders het al heel treffend heeft verwoord? En bovendien kan een goede quote direct een punt duidelijk maken.
En dan denk ik aan Brabant
Zo kwam ik een paar hele treffende quotes tegen in de publicatie Als je het ons vraagt 2024 van de Kinderombudsman. Uit het rapport blijkt (onder andere) dat meisjes hun online leven significant lager waarderen dan jongeren met een andere genderidentiteit. Maar ook dat de onlinewereld een waardevolle bron van sociale contacten is. En zoals gezegd: de publicatie stond vol met quotes van kinderen en jongeren! Als echte quotezak geniet ik daarvan. Mijn favorieten:
- ‘Mijn ouders vertrouwen mij gewoon en hoeven geen controle.’ - Jongen uit Noord-Brabant, 15 jaar
- ‘Je moet je eigen leven leiden en dat moet je niet vergelijken met dat van anderen.’ - Meisje uit Noord-Brabant, 10 jaar
- ‘Ik vind sociale media slecht voor de mentale gezondheid, in het bijzonder die van jongeren. Zeker geen goede voorbeelden al die zogenaamde perfecte mensen.’ - Meisje uit Noord-Brabant, 17 jaar
Wat een (media)wijsheid in Brabant! Maar even zonder gekheid: sommige quotes zijn wel heftig (‘Ik moest een keer naakt en mijn blote kont aanraken.’ - Meisje uit Limburg, 11 jaar). Het laat maar weer eens de noodzaak zien van mediaopvoeding en digitale geletterdheid.
Bridge over troubled water
Een andere quote tekende ik op in Utrecht. Ik was bij het event Van straat naar scherm, georganiseerd door onder andere de Bibliotheek en de Gemeente Utrecht. Ik schreef er al over op mijn LinkedIn. Ik citeerde daar een van de deelnemers aan een deelsessie:
"Een kind wordt geboren als een leeg glas. Als je daar alleen maar vies water in gooit, kunnen wij [onderwijs, jongerenwerk e.d.] er wel schoon water bij gooien, maar het wordt nooit meer drinkbaar."
Heftige uitspraak toch? Alsof alle ouders hun kind bewust verpesten en dat er geen redding meer mogelijk is. Natuurlijk niet.
“Ouders kunnen alleen goed advies geven en hen op het rechte pad zetten, maar de vorming van iemands karakter ligt in zijn eigen handen.” - Anne Frank
En:
“Je kunt niet wegrennen voor wie je bent, maar je kunt wel rennen naar wie je wilt zijn.” - Uit: Ghost – Jason Reynolds (Ga dat boek lezen. In één ruk uit hier…)
Zie je wel? Punt gemaakt door een paar goede quotes uit boeken!
Laten we (lezen en) dansen
Want de fijnste quotes haal ik toch uit de mooiste verhalen in de beste boeken (hoewel ik ook vaak uit liedjes quote, maar ook dat zijn verhalen).
Heerlijk om helemaal in de (jeugd)boeken te duiken! Dat is echt een tip aan alle volwassenen: lees eens een jeugdboek. Echt leuk! En zo’n ideale manier om (thuis, in de bibliotheek en/of op school) aan digitale geletterdheid te werken. Bovendien:
“Lezen is een multitool! Een mes dat aan 100 kanten snijdt!” (Soms quote ik ook mezelf…)
Lezen is leuk, lezen is goed voor je algemene ontwikkeling, lezen is goed voor het ontwikkelen van empathisch vermogen en “lezen traint de concentratie, lezen verschaft prikkels aan je hongerige brein” - Jelle Jolles.
Dus voor de decembermaand had ik op mijn verlanglijstje: een lijstje. Een leeslijst met boeken die passen bij digitale geletterdheid.
De KB reikte me (en jullie!!!) al de hand met het basispakket Mediawijsheid, waarin titellijsten zijn en worden opgenomen! En ik krijg regelmatig e-mails van leesmediaconsulenten met boekentips (dank daarvoor!!! Blijf dat doen!). Ik wil daar een vervolg aan geven. Samen met jullie. Ik heb al een opzetje gemaakt, maar we zijn er nog niet.
“We have such a long way to go,” sighed the boy. “Yes, but look how far we’ve come,” said the horse.*
Doe je mee? Kijk snel op de Padlet Leeslijst Digitale Geletterdheid en vul aan. Zet jouw suggestie in de juiste rij en plaats er een quote onder die ons iets vertelt over de inhoud. Of breng een stem uit op jouw favoriet die er al staat (hoe meer duimpjes, hoe hoger in de lijst) en doe inspiratie op.
“Laten we lezen, laten we dansen. Deze twee vormen van vertier zullen de wereld nooit kwaad doen.” - Voltaire
Maar ik ben nu eenmaal geen danser… ik ben een lezer en een enorme quotezak.
*uit: De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Digi-Dinsdag blogs? Meld je dan hier aan voor de maandelijkse mailing. Op Digi-Dinsdag verschijnt er ook een nieuwe Media-Questie: een korte mediawijze activiteit voor bovenbouw po/s(b)o en onderbouw v(s)o, die aansluit op de actualiteit. Heb je vragen over, suggesties of feedback op de blogs en de MediaQuesties? Neem gerust contact op met Barry Kuijpers, adviseur (digitale) geletterdheid.
Linkjes
MediaQuestie: Zelf actief aan de slag met mediawijsheid? Cubiss maakt elke maand een MediaQuestie: een korte activiteit om in je klas, thuis of bibliotheek in te zetten. Deze maand heeft de MediaQuestie het thema: Hoe is jouw online leven?
- “Facebookgebruikers blijken opvallend vaak berichten te delen zonder eerst de inhoud te lezen (en dat kan meer kwaad dan je denkt). Deze ontdekking kan helpen verklaren waarom desinformatie zo snel online kan verspreiden.”
Lees meer
- “De Week van de Mediawijsheid 2024 zit erop! Een week lang stonden talloze netwerkpartners, burgers en jongeren stil bij hun digitale balans, onder de noemer Gezond schermgebruik. Er vonden door het hele land activiteiten plaats, een recordaantal van ruim 10.000 klassen deed mee aan MediaMasters en er was veel aandacht voor de campagne in de landelijke pers.”
Lees het verslag
- Artikel in De Volkskrant: “Tot 20 tellen in het Engels, maar geen bal kunnen gooien: experts maken zich zorgen over het effect van schermen op kleine kinderen.”
Lees meer
- TIP! “Leuk hoor, technologie, maar laten we het geschreven boek niet vergeten. (…) Technologie heeft ons al veel gegeven, en heeft ons nog steeds veel te bieden. Maar laten we er niet te veel op vertrouwen.” In gesprek met Ilyaz Nasrullah op PubliekDenken.nl
- TIP! “Skibidi, sigmas en rizz: waarom kijken jongeren zo graag naar ‘brainrot’-video’s? (...) De brainrot-filmpjes zijn voor een iets oudere doelgroep en de makers ervan zijn divers, toch worden de technieken die de CoComelon-serie zo verslavend maken ook hier ingezet.” Mooi achtergrondartikel in Trouw.