Blog
Digi-Dinsdag – Aagje!
Elke tweede dinsdag van de maand is het Digi-Dinsdag bij Cubiss. Op die dag komt er een blog van adviseur Barry Kuijpers online over digitale geletterdheid met daarbij interessante links naar nieuws, kennis of mooie voorbeelden. Zo ben jij weer helemaal op de hoogte!
Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil, in mei leggen alle vogeltjes een ei. Dry January, Stoptober, Movember. En daar voegen we nu aan toe: Mei Social Vrij.
Nee, je bent niet in de war, dit is echt de nieuwe blog van juni 2024. Maar we kunnen er weer een aan het lijstje toevoegen! Juni is namelijk de Maand van de AI. Bij Cubiss en in het onderwijs. Later meer daarover.
Throwback Mei Social Vrij
Maar eerst terug naar Mei Social Vrij. Ja, ik heb het volgehouden. De hele maand geen Facebook, Instagram en TikTok, zoals met mezelf afgesproken. Nieuwsgierig naar mijn ervaringen? Komen ze.
Ten eerste heb ik mijn telefoon minder vaak op moeten laden. Normaal had ik regelmatig dat ik ergens in het begin van de avond mijn telefoon even moest “bijladen”, anders redde ik het niet tot het eind van de dag. Nieuwsgierig naarhoe vaak ik moest bijladen deze maand? Welgeteld 1x: een luie zondag zonder plannen. Waarbij ik veel spelletjes heb gespeeld op de telefoon.
Dat is dan meteen ook mijn tweede constatering. Als ik echt los wil komen van mijn telefoon, dan moet ik ook de spelletjes op pauze zetten.
Ten slotte moet ik het toch hebben over het missen van dingen. En dan gaat het me niet zo zeer om de foto's en berichten van Facebookvrienden, maar ik haal blijkbaar veel nieuws en informatie van mijn socials. En dat miste ik nu. Zo miste ik bijna de kaartverkoop voor de eerste wedstrijd in de play-offs van mijn favoriete voetbalclub. Ik moest zelf bewust op zoek naar de informatie, kwam niet meer “toevallig” langs interessante berichten en het hele Songfestival gedoe heb ik zonder de reacties en commentaren van de Facebookanalisten moeten stellen. Dus moest ik zelf op zoek. Nieuwsgierig naar mijn meest gebruikte apps in de maand mei: NOS, Teletekst en Nu.nl (en spelletjes dus...).
Maar ik heb wel lekker veel kunnen lezen! Ik las in mei: Mot en de Metaalvissers (topboek! Lezen!), Films die nergens draaien, Offline, De verleiding, Ventoux, Onweer, Het ministerie van Oplossingen en Hart van staal. Ik vind het een mooi lijstje. Het gaf me soms een beetje het vakantiegevoel. Want meestal is dat de periode “dat ik weer eens aan een boek toe kom.”
Toch heb ik ook wel echt het gevoel gehad dingen te missen. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat er online speelt... (of is dat de FOMO talking?).
Nieuwsgierigheid
Ik kwam een mooi artikel tegenover menselijke nieuwsgierigheid en AI. De conclusie? “Menselijke nieuwsgierigheid is onmisbaar in het AI-tijdperk, omdat het serendipiteit, empathie en creativiteit toevoegt aan de methodische en resultaatgerichte benadering van AI.” (Bedankt, ChatGPT, voor deze samenvatting!)
Mooi toch! Dat is de menselijke invloed die onmisbaar is. Quote: “human curiosity is needed more than ever in the age of AI”.
Nieuwsgierigheid heeft dus veel positieve kanten. Mijn brein gebruikt dit overigens direct als excuus om weer social media te openen. Scrollend door mijn tijdlijn kom ik dingen tegen die ik anders nooit zou tegenkomen (serendipiteit), zie ik wat anderen meemaken en ik geef steun, een hartje of een duimpje (empathie) en ik doe er nieuwe ideeën op, leg nieuwe verbindingen (creativiteit). Dat was dus de FOMO talking, want datzelfde kun je zeggen over boeken lezen... Bladerend door een boek kom ik dingen tegen die ik anders nooit zou tegenkomen (serendipiteit), leef ik met de personages mee (empathie) en ik doe nieuwe ideeën op, leg nieuwe verbindingen (creativiteit). Of het nu via social media, boeken of AI is, nieuwsgierigheid vormt een rode draad.
Be like Aagje
Dus, conclusie? Wees creatief. Wees nieuwsgierig. Ook in AI, daar is het de maand voor! Ga ontdekken (te beginnen op de Padlet van Cubiss). Ook al is het spannend.
‘Ik durf niet, zei ze.
“Goed,” zei Pluk. ‘Dan ga ik alleen.’ En hij draafde weg, naar de lift. Maar vlak voor hij de liftdeur dichttrok, kwam Aagje hijgend aanlopen.
‘Ik kom toch,’ zei ze.
Wees nieuwsgierig! Wees een Aagje!
Maar wees Aagje in balans. Dat ga ik proberen te zijn in juni. AI verder ontdekken, lekker lezen, maar ik heb toch ook weer mijn socials open...
Oh ja: in juli en augustus slaan we Digi-Dinsdag even over. In september komt de volgende.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Digi-Dinsdag blogs? Meld je dan hier aan voor de mailing. Op Digi-Dinsdag verschijnt er ook een nieuwe MediaQuestie: een korte mediawijze activiteit voor bovenbouw po/s(b)o en onderbouw v(s)o, die aansluit op de actualiteit. Heb je vragen over, suggesties of feedback op de blogs en de MediaQuesties? Neem gerust contact op met Barry Kuijpers, adviseur (digitale) geletterdheid.
Linkjes
- Zelf actief aan de slag met mediawijsheid? Cubiss maakt weer (terug van weggeweest!) elke maand een MediaQuestie: een korte activiteit om in je klas, thuis of bibliotheek in te zetten. Deze maand heeft de MediaQuestie het thema: De maand van de AI.
Bekijk de MediaQuestie
- Artikel in vakblad JSW (Jeugd in School en Wereld) voor leerkrachten over de conceptkerndoelen digitale geletterdheid.
Lees het artikel
- In het online magazine 'Jongeren begeleiden in hun online levens' vind je inzichten, voorbeelden en praktische handvatten. Je leest waarom sociale media voor jongeren zo aantrekkelijk zijn, welke uitdagingen er spelen rond online veiligheid én hoe je als professional jongeren hierbij kunt helpen.
Bekijk het magazine
- Het aantal jongeren dat problemen ervaart door het gebruik van sociale media neemt snel toe. Maar liefst een op de acht komt slaaptekort of raffelt huiswerk af. Velen vinden het moeilijk met sociale media te stoppen en zeggen er zelfs afspraken met vrienden voor af.
Lees het artikel in Parool
- Onderzoeksrapport “Telefoons de school uit: Betutteling of broodnodig?” over het “smartphoneverbod” op middelbare scholen uitgevoerd door de Radboud Universiteit.
- “Als je je leerlingen op de toekomst wilt voorbereiden, hoort een goede discussie over AI daar ook bij. Je kunt denken aan creatieve toepassingen, slimme software gebruiken of een ethische discussie voeren.” Een speciale pagina met activiteiten rondom AI in de klas.