Blog

Digi-Dinsdag – Hee, ga je mee? 

Elke tweede dinsdag van de maand is het Digi-Dinsdag bij Cubiss. Op die dag komt er een blog online over digitale geletterdheid met daarbij interessante links naar nieuws, kennis of mooie voorbeelden. Zo ben jij weer helemaal op de hoogte!  

Ik was even weg in de herfstvakantie. Even in (digitale) balans komen, even weg, even tijd voor elkaar. Ga je mee? 

In Vinci, 20 oktober 2024 

Vanuit ons mooie appartement in het kustdorpje Vada vertrekken we vanochtend in onze huurauto richting Vinci. Het is even rijden, zo'n anderhalf uur, maar dat heb ik er graag voor over. Wanneer we het plaatsje, gelegen tussen Pisa en Florence, binnenrijden, weten we meteen waar het hier allemaal om draait. Overal zien we muurschilderingen, posters, vlaggen en andere verwijzingen naar die ene persoon die er eigenhandig voor zorgt dat het hier wemelt van de toeristen. We zijn op bezoek bij Leonardo: schilder, uitvinder, homo universalis en genie. De hele plaatselijk economie draait (meer dan 500 jaar na zijn dood) om deze ene beroemdheid, een van mijn helden, die toevallig hier geboren mocht worden en de naam draagt van zijn geboorteplaats. 

Kunstwerk “L’uomo Vitruviano”

Na een bezoek aan het museum sta ik buiten op het plein naast het kunstwerk “L’uomo Vitruviano” en geniet van het uitzicht. Mijn gedachten dwalen even af.  

In Gedachten, 28 juni 2231 

Het is een mooie zonnige winterdag in Elonia-X (het voormalige Pretoria) met een temperatuur die net de 20 graden aantikt vandaag. De hele stad is versierd met vlaggen en wimpels, overal om me heen zie ik hologrammen van hetzelfde gezicht. De hele plaatselijk economie draait (meer dan 500 jaar na zijn dood) om deze ene beroemdheid, die toevallig hier geboren mocht worden en naar wie zijn geboorteplaats hernoemd werd. En zeker vandaag draait alles om hem, de held van de stad.  

Vandaag vieren we zijn 750e geboortedag. Met een parade van autonome voertuigen (opgetuigd met allerhande versieringen), overal grote verlichte X-en en op het grote plein voert de (hier voor het eerst echt gebouwde) Hyperloop een constante stroom van toeristen en feestvierders aan.  

De souvenirwinkels draaien op volle toeren en de T-shirts (die constant: “I think it is possible for ordinary people to choose to be extraordinary” uitschreeuwen), vingerhoedjes (niemand weet meer waar die voor dienen, maar ze worden nog op grote schaal verkocht) en CuTCaPs© (een pet die automatisch je haar op de juiste lengte houdt) vliegen aan de lopende band uit de automaten. En allemaal met zijn gezicht erop. Er wordt gedanst rondom het standbeeld van het allereerste Tesla-model. Vandaag (en eigenlijk alle dagen) is het hier Elon Musk-dag! 

In Verwarring, terug in 2024 

Ik schrik op uit mijn overpeinzingen als een van de kinderen nu toch echt wel genoeg gezien heeft en verder wil. Ze vonden het interessant (“Ik dacht dat hij alleen maar schilder was!”), maar er is een grens (“Al die oude dingen interesseren me echt helemaal niets...”). Tijd voor een gelato... 

Maar het laat me niet los. Elon Musk is omstreden, maar heeft ook veel bijgedragen. Leonardo da Vinci was ook “controversieel” (volgens Wikipedia), ontwierp de eerste tank en allerlei oorlogstuig. Hoe zou zijn Facebookpagina eruit hebben gezien? Wat zou er over hem gezegd worden op X? Hoe zou de media hem portretteren? 

Welk beeld blijft straks in het collectieve geheugen hangen? En wie bepaalt dat uiteindelijk? Wij, de maatschappij, zij, de media? Helden van toen vallen van voetstukken, nieuwe helden zullen opstaan. Wees je bewust van de werking, macht en invloed van media en gebruik je informatievaardigheden, kritisch denkvermogen en gezond verstand. Vergaar kennis, vaardigheden en attitudes om je bewust, kritisch en actief te kunnen bewegen in onze complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld. En zo komen we vanuit de (maand van de) geschiedenis in en bij (de Week van de) Mediawijsheid. Mooi haakje. 

In Alles, de nabije toekomst 

Het gevaar van een Week van de... of een Maand van de... is het Vinkjes-effect. Dat heeft niets met vogeltjes te maken, maar (en dat is misschien wel een mooiere naam) met het “Check”-Effect: “Wij doen mee aan MediaMasters, dus wij doen hier al veel aan mediawijsheid/digitale geletterdheid, check!” Mooi, een goed begin! Maar dat is maar een week per jaar, voor een beperkte doelgroep. En de rest van het jaar? Welke haakjes zie jij? Wat doe je al? Ik weet namelijk zeker dat er al heel veel goede dingen gebeuren die aansluiten bij dit belangrijke onderwerp. SoVa-lessen, filosoferen en veel, heel veel lekker lezen bijvoorbeeld. Moet je doen, daar word je (media)wijzer van. Ga je mee? 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Digi-Dinsdag blogs? Meld je dan hier aan voor de mailing. Op Digi-Dinsdag verschijnt er ook een nieuwe MediaQuestie: een korte mediawijze activiteit voor bovenbouw po/s(b)o en onderbouw v(s)o, die aansluit op de actualiteit. Heb je vragen over, suggesties of feedback op de blogs en de MediaQuesties? Neem gerust contact op met Barry Kuijpers, adviseur (digitale) geletterdheid.   

 

Linkjes 


  • MediaQuestie: Zelf actief aan de slag met mediawijsheid? Cubiss maakt elke maand een MediaQuestie: een korte activiteit om in je klas, thuis of bibliotheek in te zetten. Deze maand heeft de MediaQuestie het thema: Gelinkt aan vroeger

    Bekijk de MediaQuestie


  • In de categorie “Hier word ik blij van”... Wanneer je een show van Ernst, Bobbie en de rest bezoekt ontvang je na afloop een mail met een link naar de website van het NJI. “Welkom op de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Wat fijn dat je na je bezoek aan 'Ernst, Bobbie en de rest' informatie zoekt over mediagebruik van kinderen en hoe je hiermee om kunt gaan.” Geen soepkippen! 

    Lees meer

  • “Bewust smartphonegebruik goed voor mentaal welzijn studenten. (...) Wat is een succesfactor om controle te krijgen over het gebruik van de smartphone? Dat blijkt maatwerk voor het inzetten van tools te zijn. ”

    Lees het artikel

  • TikTok heeft berekend dat ze je binnen 260 video's oftewel 35 minuten “verslaafd” kunnen maken aan hun algoritme. “Thus, in under 35 minutes, an average user is likely to become addicted to the platform.”

    Lees meer

  • Mooi essay over AI en publieke waarde: “We bevinden ons in de tussentijd van AI: een periode waarin AI nog te onderontwikkeld is om écht op te vertrouwen, maar te goed en te diepgaand om te negeren.”
     

  • “Ruk je kinderen (en jezelf!) weg van die schermpjes en ga voorlezen. Je kinderen voor een schermpje zetten is wel makkelijk, maar ze leren er niets van. Wel van voorlezen. Rian Visser legt uit hoe dat moet.” Ingezonden opiniestuk in Trouw.
     

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>