Blog

Innovation Games 2017

Design Thinking: Mindful

Maanden geleden zag ik een advertentie voor de Innovation Games op mijn Facebook-tijdlijn verschijnen. Namens Provincie Noord-Brabant nodigde Studio Why young professionals uit om kennis te maken met Design Thinking én deze aanpak gelijk in de praktijk te brengen met challenges van de provincie. Drie weken geleden was het zo ver en was ik één van de vier teamleden van team sociale veerkracht. In twee blogs neem ik jullie mee in deze ontzettende gave ervaring, waarbij ik in deel 1 focus op het proces en in deel 2 op de mind set. Vandaag deel 2!

Gedurende de Innovation Games was de Design Thinking mindset een rode draad in het verhaal van Studio Why. Het is een mooi lijstje met kenmerken, dus ik deel het graag, met daarbij ook mijn bevindingen en tips om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook zeker toepasbaar als je community librarian bent!

Empathie.pngBe empathetic - understanding your customer
Het gesprek aan gaan met eindgebruikers dat was ik al wel gewend. Maar altijd met een agenda, een veilig vragenlijstje op zak. Tijdens de Innovation Games werden we aangemoedigd open het gesprek aan te gaan. Bedenk voor een gesprek van een uur maar 2 of 3 vragen en probeer de persoon waar je mee spreekt echt te leren kennen. Vraag door op wat hij of zij vertelt, haak in op interessante uitspraken en luister ook 'tussen de regels door'. Wat iemand letterlijk zegt en wat hij of zij bedoelt is niet altijd hetzelfde en juist wat niet gezegd wordt, maar wel geïnsinueerd kan heel belangrijk zijn!

Optimistisch.pngBe optimistic - believing in possibilities & creativity
Geen 'Ja maar' roepen, maar open staan voor ideeën en voortborduren op de input van anderen. Tijdens de Innovation Games was iedereen superenthousiast en gemotiveerd om er een gave week van te maken, dat werkt aanstekelijk en maakt het natuurlijk makkelijker om met wilde ideeën te durven komen. Ga je zelf aan de slag met een groep reserveer dan tijd voor het stimuleren van creativiteit én creëer een veilige sfeer, het komt niet altijd vanzelf! Ik heb zelf tijdens het brainstormen een keer het gevoel gehad dat ik uitgelachen werd toen ik een idee opperde dat wat meer buiten de gebaande paden ging. Dan pas je er de rest van de sessie wel voor om met écht creatieve ideeën te komen. Dat wil je als facilitator natuurlijk voorkomen.

Proces2.pngBe mindful of the proces
Het proces (zie de uitleg van Studio Why) bestaat uit een aantal stappen. Ze zijn niet heilig, maar staan er niet voor niks. Een keer een stapje overslaan, betekende in ons geval een paar uur later een stapje terug doen. We waren lekker zelf aan het denken gegaan, maar de eindgebruiker raakten we daarbij een beetje kwijt. Het was toen heel fijn om even uit te zoomen, naar het proces te kijken en zo de juiste route weer te kiezen.

Curious2.pngBe curious - always learning
Een nieuwsgierige houding helpt bijvoorbeeld bij het leren kennen van je doelgroep. Als je echt nieuwsgierig bent en niet recht op je doel af gaat, kom je veel meer te weten over iemand. Vaak lijkt een deel van de informatie niet direct relevant, maar het kan zomaar later in het proces toch belangrijk blijken!

Colloberate.pngBe collaborative - valuing multiple perspectives
Samen kom je echt verder. Zorg voor een team met verschillende disciplines en probeer ook verschillende ideeën met elkaar te combineren. 1+1 = 3!

Maar eerlijk gezegd, als ik dit rijtje zo zie... Dit is toch geen lijstje om alleen bij Design Thinking in te zetten? Volgens mij ben ik een leuker mens, collega, moeder en partner als ik me deze mindset eigen maak!

Meer weten over Design Thinking en werkzaam bij een bibliotheek? Schrijf je dan in voor de Masterclass co-creatie die Cubiss en KR8LAB namens de Koninklijke Bibliotheek organiseren.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>