11 februari 2020

Workshop Werken in community's en KennisCloud

 

Kern van de workshop

‘What does your partners succes look like?’, een van de treffende vragen uit de bootcamp OF/BY/FOR ALL waar workshopsleiders Jantien Borsboom (Bibliotheek Midden-Brabant) en Marieke Hezemans (Cubiss) zo enthousiast over waren. Jantien deed als community librarian bij Bibliotheek Midden-Brabant en als projectleider KennisCloud veel ervaring op met het werken in community’s. Marieke stond aan de wieg van de het HBO+ programma Community Librarian en hielp bibliotheken om het gedachtengoed van David Lankes tussen de oren te krijgen. Toch bracht de aanpak van OF/BY/FOR ALL hen hele waardevolle lessen. Waarom? Nou, omdat het zo praktisch is. Met hele simpele oefeningen ga je je echt goed inleven in de partner met wie jij samen wilt werken. Het gebeurt zo vaak dat wij iets voor een doelgroep organiseren, maar hoe vaak gebeurt het nou dat je echt samen iets organiseert?

‘Not everybody wants to go to prom, but its nice to be asked’

Nina Simon, grondlegger OF/BY/FOR ALL

Lokale krant uitpluizen

Deze waardevolle lessen deelden Jantien en Marieke op 30 januari met 11 collega’s uit de bibliotheeksector. De workshop begon met een klein stukje theorie, maar als snel moesten de deelnemers aan de slag. Ze begonnen met het in kaart brengen van hun eigen netwerk. Vervolgens werd er met behulp van een oefening gekeken of daar een thema uit te destilleren viel waar een community uit kan ontstaan. Een van de opdrachten was het uitpluizen van het lokale krantje, hier bleken al veel interessante aanknopingspunten voor nieuwe partners in te zitten.

De KennisCloud methodiek

Jantien nam de deelnemers mee in de KennisCloud methodiek. De KennisCloud is naast een online platform ook een werkwijze voor bibliotheken om met community’s te werken. Met de praktijkverhalen van Jantien, bijvoorbeeld hoe zij de Tiny House Movement in haar stad verbond aan de bibliotheek, ging het stappenplan van de KennisCloud leven.

Zelf aan de slag

Ben jij geïnteresseerd als je dit verhaal leest? We hebben goed nieuws, want de workshop wordt herhaald op 2 april van 12.30-16.30 uur in het iLab bij Cubiss. Schrijf je snel in, want er is beperkt plek!

Meld je aan voor de workshop >>

workshop offbyforall 1.JPG foto_workshop offbyforall 2 .JPG