Datum

De kunst van het samenwerken

Eerste reacties op training ‘Samenwerken in een netwerk’

Op veel plaatsen worden Taalhuizen of Taalpunten opgericht, vaak in een bibliotheek. Maar als bibliotheek doe je dit niet alleen. Het Taalhuis is bij de meeste bibliotheken het resultaat van een netwerkinspanning. Er zijn diverse  partners uit het taalnetwerk bij betrokken, waaronder welzijnsorganisaties, taalaanbieders, taalmaatjes en de gemeente. Iedere partner heeft zijn eigen rol in het bereiken van diegenen voor wie het Taalhuis bestemd is: laaggeletterden en anderen die hun (digitale) vaardigheden willen vergroten. 

Samenwerken in een netwerk vereist andere vaardigheden van (bibliotheek)medewerkers en managers dan samenwerken binnen de eigen organisatie.  Denk aan vaardigheden rond het formuleren van een  inspirerend perspectief, het mobiliseren van de juiste mensen en het bewerkstelligen van daadkracht. Er moet oog zijn voor het krachtenveld tussen de partners en eventuele tegengestelde belangen. En aandacht voor de relatie en elkaars doelen. Om bibliotheken hierbij te ondersteunen ontwikkelde Cubiss vanuit het Limburgse project Participatie en Zelfredzaamheid de training ‘Samenwerken in een netwerk’. Op 14 en 28 november werd deze training voor het eerst gegeven door Marjan Middelkoop en Andrea Driesse.

De training werd goed ontvangen door de deelnemers. We delen graag enkele enthousiaste reacties:

  • Heldere uitleg, interessante onderwerpen die echt bruikbaar zijn
  • Door kleine groep veel ruimte voor persoonlijke ervaringen
  • Van belang zijnde zaken overzichtelijk gepresenteerd, zonder dat je er zelf complete boeken op moet naslaan

Bibliotheken die interesse hebben om deze training (samen met netwerkpartners) te volgen kunnen contact opnemen met Andrea Driesse. De training wordt bij voldoende interesse in 2018 in Limburg opnieuw aangeboden vanuit het netwerkprogramma.

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>