Datum

De Gezinsaanpak; wat werkt (niet)? 

Nature en nurture, wetenschap en praktijk, kwaliteit en kwantiteit, vlaaien en Bossche bollen... zo maar wat tegenstellingen waar we (in het laatste geval letterlijk) onze tanden in hebben gezet tijdens twee kenniskaravaanbijeenkomsten over 'De Gezinsaanpak' in Brabant en Limburg. 

De Gezinsaanpak. Wat werkt? En wat werkt eigenlijk helemaal niet? Dat De Gezinsaanpak als onderwerp leeft, merkten we al heel snel aan de aanmeldingen die maar bleven binnenstromen voor beide sessies. Wat verstaan we eigenlijk onder De Gezinsaanpak? En welke rol kunnen de bibliotheken hierin spelen? Prof. Dr. Roel van Steensel (bijzonder hoogleraar Leesgedrag aan de Vrije Universiteit en universitair docent aan de Erasmus Universiteit) en zijn collega’s Aike Broens en Suzanne Fikrat namen ons een dagdeel mee op een wetenschappelijke reis.

Een sterke(re) rol voor de bibliotheek!

Ouders hebben de grootste invloed op de taalontwikkeling van kinderen, vooral in de voorschoolse periode. Helaas  voelen veel ouders zich niet in staat om deze ontwikkeling op een goede manier te stimuleren, vooral als ze zelf moeite hebben met taal. Tijdens de sessie van de kenniskaravaan stonden we stil bij de vraag of omgevingsfactoren (zoals een rijk taalaanbod; het voorlezen) een deel van de (negatieve) invloed van genetische factoren kunnen compenseren. Het vergelijkend onderzoek van Roel van Steensel gaf hierin uitsluitsel: dat kan! En dat is goed nieuws voor ouder-kindprogramma’s. Graag zouden we meer investeren in een krachtige gezinsaanpak op het gebied van taalstimulering. En een sterke(re) rol voor de bibliotheek op dit thema ligt voor de hand. Tijdens de sessie namen we hier al een voorschot op. Samen gingen we op zoek naar activiteiten die zouden kunnen werken om ouders die laagtaalvaardig zijn bij de taalontwikkeling van hun kind te betrekken. 

Intensieve en strategische aanpak

Marie-Anne Raaijmakers (onderzoeker preventie en curatie van laaggeletterdheid i.o.v. Stichting Lezen) drukte ons nog wel op het hart: ‘De gezinsaanpak is een intensieve maar zeker ook een strategische aanpak! Het is een traject van lange adem en kleine stapjes’.  

Het thema Gezinsaanpak leeft duidelijk. Bij de bibliotheken en ook binnen het Brabantse netwerkprogramma is het onderwerp actueel. Maar een strategische aanpak, zover zijn we zeker nog niet. Wel zijn er tijdens deze ochtenden in ’s-Hertogenbosch en Roermond kleine -gerichte- stapjes gezet! 

Meer weten?

Heb je vragen? Ideeën? Laat het me weten!

Naar overzicht Actueel en Blogs >>