Datum

De gezinsaanpak in de praktijk in gemeente Meierijstad

Op bezoek bij Mieke Pepers van ONS Welzijn

Laaggeletterdheid voorkomen en bestrijden door in te zetten op gezinnen. Het klinkt zo mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Mieke Pepers is namens ONS Welzijn vve-coördinator voor de gemeente Meierijstad en tevens één van de taalhuiscoördinatoren in de regio; een mooie combinatie. Als vve-coördinator komt Mieke over de vloer bij gezinnen die van de GGD een vve-indicatie hebben gekregen en die hulp nodig hebben om dat te regelen.
(Een voorschoolse- en vroegschoolse educatie-indicatie wordt gegeven als kinderen extra risico lopen op een taalachterstand). 
Eenmaal achter de voordeur heeft Mieke vaak al snel door of de ouders ook interesse hebben om zichzelf verder te ontwikkelen op taalgebied. “Het is natuurlijk heel handig dat ik dan precies weet waar ze terecht kunnen.”

Er lopen in de gemeente tal van mooie voorbeeldprojecten. Bijvoorbeeld Digi-Thuis. Bij dit vervolg op het VoorleesExpress-traject van 20 weken, kunnen gezinnen speciale iPads lenen bij de Bibliotheek. Op deze iPads staan allerlei apps geïnstalleerd waarmee de kinderen verder kunnen werken aan hun taalontwikkeling. De gezinnen mogen de iPad een half jaar blijven gebruiken. Gedurende die periode zijn er voor de ouders ook nog bijeenkomsten waarop ze extra tips en informatie krijgen over de taalontwikkeling van hun kind(eren) en de rol die zij daar zelf in kunnen spelen. Goswin Konings (adviseur bij Cubiss): “Dit is een hele mooie manier om de gezinnen van de Voorleesexpress een vervolg te bieden. Minder intensief dan de begeleiding in de gezinnen, dat kun je natuurlijk niet blijven doen. Maar door dit vervolg blijf je wel in contact, zowel met de kinderen als met de ouders. Je kunt de kinderen blijven prikkelen met activiteiten en ervoor zorgen dat de taalontwikkeling onder de aandacht blijft bij de ouders.”

Een ander mooi voorbeeld uit de gemeente is de nieuwe Hiep hiep hoera-box. Een verjaardagsbox voor kinderen uit gezinnen die niet de financiële middelen hebben om de verjaardig te vieren. En de Swopshop; Een ruilwinkel voor speelgoed. Ook hier worden succesvolle combinaties gemaakt door de netwerkpartners. Bij een van de eerste bezoekjes aan het consultatiebureau krijgen ouders bijvoorbeeld een muntje voor de Swopshop. En eenmaal op bezoek bij de Swopshop worden ouders gestimuleerd om het Boekstartkoffertje in de bibliotheek te gaan halen. Zo brengen de partners elkaars diensten onder de aandacht en worden ouders goed op weg geholpen.

Leesactie

In de gemeente Meijerijstad worden door bovenstaande projecten veel kinderen bereikt die opgroeien in een taalzwakke omgeving. Om aan alle goede inspanningen nog een extra boost te geven heeft Mieke 80 exemplaren van ‘Kijk en lees mee met Nijntje’ gekregen van het project Versterken taalvaardigheid. Dit is een van de leesacties die Cubiss dit jaar uitvoert. Deze leesacties zijn bedoeld om boeken cadeau te doen aan kinderen of jongeren die over het algemeen weinig met boeken in aanraking komen. Mieke gaat de boeken meenemen als ze bij de VVE-gezinnen over de vloer komt, er komen exemplaren in de Swopshop en de app die bij het boek hoort komt natuurlijk op de iPads van Digi-Thuis.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>