12 september 2017

Conferentie Brick by Brick – Extending The Literacy Houses Approach

Het verslag. Én het vervolg!

Op 6 september, in de week van de Alfabetisering, vond in Breda de conferentie Brick by Brick – Extending The Literacy Houses Approach plaats. Welke bouwstenen zijn nodig voor het opzetten en structureel inbedden van een succesvol Taalhuis?

Tijdens deze internationale conferentie, met vele buitenlandse gasten en sprekers, stond de aanpak en de samenwerking binnen het Taalhuizennetwerk van West-Brabant én de aanpak van taalvaardigheid en laaggeletterdheid elders in Europa centraal. Met als doel van elkaar te leren, en elkaar te inspireren. Want de Nederlandse problematiek op het gebied van laaggeletterdheid en basisvaardigheden is zeker niet uniek gebleken.

laurentien.pngOnder leiding van Marianne van den Ancker en met een openingsspeech van Prinses Laurentien, die het publiek namens Unesco opriep tot kennisdeling en actie, ging het ochtendprogramma van start. Daarna kregen diverse sprekers het podium: Gert-Jan Endedijk, directeur Nieuwe Veste, Lisa Krolak, Unesco, Arjan Beune, Stichting Lezen & Schrijven, Miriam Haagh, wethouder in Breda, en Maurice de Greef, professor aan de Vrije Universiteit van Brussel.  

Na de netwerklunch waren de deelsessies aan de beurt. De Spaanse, Noorse en Ierse gasten gaven inzicht in hun activiteiten op het gebied van taalvaardigheid, volwasseneneducatie en de bestrijding van laaggeletterdheid. Uiteraard deelden de partners in het West-Brabantse Taalnetwerk in een eigen sessie eveneens hun activiteiten.

Er was een forum waarin concrete acties op lokaal, provinciaal en nationaal niveau aan bod kwamen. En ter afsluiting bracht Eric Hoogeweg een speciaal voor deze dag geschreven gedicht ten gehore.  

Verslag en impressies

Kijk hier voor een mooi verslag van deze succesvolle conferentie - in woord, beeld én geluid.

Alle presentaties en andere interessante informatie over dit congres tref je aan op de groepspagina van de conferentie op EPALE. Mocht je nog niet over een EPALE-account beschikken, maak die dan snel even aan. Toegang tot de groepspagina van de conferentie kun je aanvragen bij l.knobel@nieuweveste.nl.

Next steps...

Nieuwe Veste, ROC West-Brabant/Kellebeek College, Stichting Lezen & Schrijven en Cubiss zijn op 5 september een nieuw, vervolgproject gestart: Paving The Way For Essential Skills Houses. Naast deze Nederlandse partners zijn vier partners uit respectievelijk Noorwegen, Wales, Duitsland en België betrokken. De komende twee jaar wordt er gezamenlijk gewerkt aan hoe we ons huidige 'geletterdheidshuisconcept' kunnen uitbreiden naar alle essentiële basisvaardigheden en hoe we het Taalhuis op die manier kunnen omvormen naar Centrum van Ontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie over dit nieuwe project.

En - let op: omstreeks juni 2019 organiseren we een afsluitende conferentie hierover! Houd ons programma in de gaten!

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.