Datum

Pien Storm van Leeuwen Poëzieprijs

Brabant kent een nieuwe poëzieprijs: De Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen. De gelijknamige stichting en de jury nodigen iedereen met dichterlijke aspiraties uit om een gedicht in te sturen. Het thema van de eerste editie is ‘vriendschap’. Een dichtregel van de winnaar wordt vereeuwigd op een zwerfkei. Deze zogeheten Poosplaats wordt in de Brabantse natuur geplaatst.

De poëzieprijs is genoemd naar Pien Storm van Leeuwen. Deze dichteres overleed in 2020. Ze was de vrouw achter de Poosplaatsen. Daarvan liggen of staan er ruim honderd in een groot deel van Brabant. De Poosplaatsen zijn altijd te vinden daar waar de Brabantse natuur op zijn mooist is. Poosplaats is een samentrekking van poëzie en verpozen.

Pien Storm van Leeuwen Poëzieprijs

Met de Brabantse Poëzieprijs streeft de gelijknamige stichting twee doelen na: het in herinnering houden van de dichteres en haar werk en het stimuleren van de dichtkunst in Brabant. De voorzitter van de stichting is Harrie Nuijten, voormalig burgemeester. De andere bestuursleden zijn Jan Willem Storm van Leeuwen, Frans A. Brocatus en Paul Spapens. De jury wordt gevormd door Christel de Laat (comédienne en tv-persoonlijkheid), Henri Swinkels (directeur Kunstloc Brabant), Mart Hendrickx (cultuurmaker), Helma Michielsen (dichter en secretaris) en Frans A. Brocatus (dichter). Frans A. Brocatus is voorzitter van de jury.

De uitreiking van de Pien Storm van Leeuwen poëzieprijs wordt tevens aangegrepen om de poosplaatsen die aan weer en wind bloot staan op te knappen zodat ze weer een groot aantal jaren klimaatbestendig zijn.

Doe mee!

Aan deze nieuwe poëzieprijs kan iedereen van alle leeftijden meedoen, iedereen die er plezier in heeft om een gedicht te schrijven.
Elk oorspronkelijk Nederlandstalig gedicht op A4- formaat (en niet langer dan één bladzijde) komt in aanmerking. 
Het thema van de gedichtenwedstrijd is “Vriendschap”.
Iedereen mag maximaal twee gedichten inzenden.
Deelname aan de poëzieprijs sluit op 15 september 2022.

Gedichten kun je sturen naar brabantsepoezieprijs@gmail.com. Op dit adres zijn ook meer informatie en het reglement op te vragen.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een poëzie-evenement op 6 november van dit jaar. 

Foto

Dichteres Pien Storm van Leeuwen op een Poosplaats. De Brabantse Poëzieprijs is naar haar vernoemd. Van de winnaar wordt een dichtregel of een kort gedicht vereeuwigd op een Poosplaats. Deze komt te liggen in de Brabantse natuur. De foto is gemaakt door Jan Willem Storm van Leeuwen.

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>