Datum

Luuk den Hartog wint eerste Brabantse Poëzieprijs

Luuk den Hartog uit Nuenen is de eerste winnaar van de nieuwe Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen. Dat is bekend gemaakt in het cultureel centrum van Chaam. Als prijs wordt Luuk den Hartog uitgenodigd een speciaal gedicht te schrijven dat wordt vereeuwigd op een grote zwerfkei, een zogeheten Poosplaats.

“Wat een schitterende geste, daar kan geen geld of boekenbon tegenop”, aldus de winnaar na afloop van de prijsuitreiking, die werd verricht door waarnemend burgemeester Jan Brenninkmeijer van de gemeente Alphen-Chaam.

Poosplaatsen 

Pien Storm van Leeuwen, naar wie de nieuwe Brabantse Poëzieprijs is genoemd, woonde in Chaam. Ze overleed twee jaar geleden. Ze liet een groot oeuvre na, plus meer dan honderd Poosplaatsen in grote delen van Brabant.

Dat zijn grote zwerfkeien en in een aantal gevallen hardstenen banken waarin gedichten zijn gebeiteld. Deze Poosplaatsen (een samentrekking van poëzie en verpozen) liggen op plaatsen waar de natuur op zijn mooist is en waar veel wandelaars en fietsers komen. Een gedicht voor zo’n Poosplaats kan Luuk den Hartog nu ook gaan maken. .

Brabantse Poëzieprijs

De Brabantse Poëzieprijs is in het leven geroepen om de dichtkunst in Brabant te bevorderen. Het gedicht van Luuk den Hartog en nog drie andere genomineerde gedichten werden op muziek gezet door Cabaret van Zolder. Deze nieuwe composities en de gedichten vormden een van de hoogtepunten tijdens de prijsuitreiking. Voor de poëziewedstrijd werden 75 gedichten ingezonden uit alle delen van Nederland en uit Vlaanderen.
De prijs is tweejaarlijks en wordt georganiseerd door een gelijknamige stichting. De voorzitter van jury is dichter Frans Brocates uit Chaam. Voormalig burgmeester Harrie Nuijten van de gemeente Alphen-Chaam is de voorzitter van de Stichting Brabantse Poëzieprijs. 

Foto

Op de foto neemt Luuk den Hartog de Brabantse Poëzieprijs in de vorm van een kleine replica van een Poosplaats in ontvangst uit handen van waarnemend burgemeester Jan Brenninkmeijer. Foto van Paul Spapens.

Het winnende gedicht 

jij voor mij

dat ik je wikkel in mijn windfrisse lakens
dat ik je vind in de voering van mijn koffer
dat ik je talen versta zonder mijn falen
dat ik je hart in mijn kamers hoor kloppen
dat jij meestal hier bent en zelden maar daar
dat jij mij de weg wijst bij het rusteloos dwalen
dat jij huilt als ik huichel zo vaak en zo vals
dat jij mij laat lachen als niemand dat kan
wij waren al samen voor het getik van de tijd
verblijf daarom voortdurend hier
wij zullen elkaar omgeven tot ver voorbij ons eind

Luuk den Hartog

Naar overzicht Actueel en Blogs >>