Datum

BoekStartTrommel Limburg 2021 van start!

Vijf Limburgse bibliotheken gaan dit jaar (wederom) aan de slag gaan met de BoekStartTrommel als onderdeel van de gezinsaanpak. Dit zijn de bibliotheken Venlo, Meerssen, Biblionu, Bibliocenter en Heuvelland (Eijsden-Margraten, Valkenburg en Vaals). Biblionu en Heuvellandbibliotheken verwelkomen we als nieuwe BoekStartTrommelaars, waar enkele bibliothekenin 2020 al mee trommelden. Bij de start van de pilot vorig jaar (2020) trommelden Maas en Peel, Nuth en Landgraaf-Onderbanken mee.

Door de coronamatregelen konden er maar weinig trommeltjes worden uitgereikt. Soms werd ervoor gekozen om de trommeltjes op de locatie van de partner uit te reiken, zodat ouders in ieder geval een boekje en voorleestips kregen. De ouders én de partners die de BoekStartTrommel hebben leren kennen zijn positief! Een mooie nieuwe partner in 2021 is een logopediepraktijk. In totaal zijn er eind april 720 BoekStartTrommeltjes verstuurd!

Toch is er gekozen om de pilot te verlengen vanwege de coronamaatregelen waar we nog mee moeten werken. In november gaan we de pilot 2020 en 2021 samen evalueren. We houden jullie op de hoogte van de ervaringen!

We hopen dat alle trommeltjes de komende maanden uitgedeeld gaan worden en er veel ouders aan hun jonge kinderen gaan voorlezen en hun weg weten te vinden naar de bibliotheek!

 

Hoe het begon

In 2019 zijn we gestart met de pilot van de BoekStartTrommels. Met de BoekStartTrommel stimuleren we het leesplezier in de thuissituatie en wordt het taalaanbod thuis verrijkt. Het is een piketpaaltje tussen de BoekStartKoffer voor ouders van pasgeboren kinderen en de Bibliotheek op school voor ouders van kinderen vanaf 4 jaar. De pilot werd zó succesvol dat we hem konden verlengen naar 2020. 

Een goed voorbeeld van de positieve effecten die de BoekStartTrommel kan hebben zijn Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken en SCHUNCK.

Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken

Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken sloeg de handen ineen met gemeente, consultatiebureau en peuteropvang. De BoekStartTrommel maakt hier onderdeel uit van een gezamenlijke werkwijze. Op drie contactmomenten met ouders van jonge kinderen is er aandacht voor lezen en leesplezier:

  • als de baby drie maanden oud is, is er het Boekstartkoffertje
  • is de baby 14 maanden, dan is er een tasje met een boek beschikbaar
  • bij de intake bij de vve-peuteropvang ontvangen de peuters een rugzak met daarin de BoekStartTrommel en een prentenboek.

Er is bewust gekozen voor uitreiking op locatie om de ouders via bekende contacten te benaderen. De leidsters geven een toelichting op de inhoud van de trommel en de bibliotheek. Bovendien stimuleren ze ouders om met de voucher hun kind lid maken van de bieb. Zowel de ouders als de samenwerkingspartners waren erg enthousiast! 

SCHUNCK

SCHUNCK heeft samen met Peuteropvang Heerlen en Cubiss een traject rondom gezinsaanpak uitgevoerd. De BoekStartTrommel is hier onderdeel van. We stelden Linda Wings, coördinator taal- en leesbevordering bij SCHUNCK Bibliotheek, enkele vragen hierover. Lees hier het interview en de tips die Linda geeft.

"Het mooie is, dat het niet bleef bij het ontbijt en het uitdelen van de BoekStartTrommel. De ouders hebben ook de cursus Snuffelen aan voorlezen gevolgd. Zo hebben we vier contactmomenten met de ouders gehad. Er zijn in totaal 20 ouders enthousiast gemaakt over onze bibliotheek, de collectie en haar activiteiten. Ouders weten de bieb te vinden, sámen met hun kinderen. Prachtig resultaat." - Linda Wings

Hoewel corona afgelopen jaar voor wat vertragingen heeft gezorgd, zijn er toch mooie dingen gebeurd. Daarom willen we in 2021 Limburgse bibliotheken opnieuw de kans geven mee te doen aan dit succesvolle traject.  We nodigen jullie uit om zelf een plan in te dienen waarin de BoekStartTrommel een sleutelrol heeft.

Werkwijze BoekStartTrommel

De BoekStartTrommel is een broodtrommel gevuld met  voorleesmateriaal voor tweejarigen, tips over voorlezen en informatie over de bibliotheek. Het product is gericht op ouders van jonge kinderen.  De trommels kunnen door ouders en hun kind(eren) bij de bibliotheek worden afgehaald. Net als bij het bekende koffertje, gebeurt dit op vertoon van een tegoedbon.  

Hoé deze tegoedbonnen bij de gewenste doelgroep terechtkomen, mogen jullie zelf bepalen. Maak een plan hoe jij dit aan wilt pakken en neem dit als onderdeel mee in je plan. Nadat we alle initiatieven ontvangen en geselecteerd hebben, nemen we contact met je op. 

 

Afbeelding4.png

 

De BoekStartTrommel bestaat uit: 

  • Brief van de bibliotheek aan ouders
  • Voucher voor een jeugdabonnement 
  • Programma voor jonge kinderen van de bibliotheek (door de bibliotheek zelf aan te leveren!) 
  • Setje ansichtkaarten met voorleestips aan de achterzijde (vier kaarten, elke kaart een andere tip)
  • Uitdeelboekje  
  • Vingerpoppetje  
  • Bij de trommel wordt een elastiek geleverd. Bibliotheken kunnen het boek binnen de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ aan de trommel bevestigen.  
Naar overzicht Actueel en Blogs >>