14 maart 2019

Biebies Bus

Een schitterend busje 

Vorig jaar reed de pindaboer nog in het elektrische busje. Sinds medio maart gaat het — nu zonder pinda op het dak — door het leven als Biebies Bus. De bus van Biebie dus, de mascotte van het jeugdprogramma van de bibliotheek Venlo. Woensdag 13 maart gaven gedeputeerde Hans Teunissen en directeur-bestuurder Geja Olijnsma het startsein voor dit elektrische busje dat, bestuurd door vrijwilligers en beladen met boeken, spelletjes en activiteitenmateriaal, voortaan naar de inwoners van Venlo toekomt. 

biebies bus gebakje.jpgNa de officiële opening rijdt Biebies Bus door naar de Meidoornstraat in Venlo-Blerick, voor de opening van het buitenspeelseizoen. Helaas regent het pijpenstelen, dus de bijeenkomst is verplaatst van het plein naar de nabijgelegen buurtwoning. Mayke Steeghs, consulent educatie van de bibliotheek, heet de aanwezige buurtbewoners en kinderen daar welkom en legt uit waarom Biebies Bus belangrijk is: "Als je goed bent in taal, kun je later alles worden wat je wilt." De kinderen gaan aan de slag met de meegebrachte boeken en spelletjes. Een buurtbewoner kijkt tevreden toe: "t Is een schitterend busje," zegt hij.  

Later vertelt Mayke dat de bibliotheek al een tijd bezig was met het idee voor het busje. Door financiering van de provincie Limburg, Tel mee met taal en een fonds dat anoniem wil blijven, was het mogelijk het idee te realiseren. Ter inspiratie bezocht ze Blikkie, de blauwe oldtimer voorleesbus van de bibliotheek Helmond-Peel. Vanuit andere bibliotheken is er inmiddels ook weer interesse voor Biebies Bus. Het busje gaat geen vaste route rijden maar komt naar plekken waar al mensen zijn. Zo staan er bezoeken gepland aan een mamacafé, de markt in Blerick, Roze Zaterdag en het Koekeloere festival. Er hebben zich inmiddels al zeven vrijwilligers gemeld. Dat is mooi, want wanneer er mensen zijn, kan het busje rijden.  

Meer weten?
Neem contact op met: