07 maart 2020

 

Acht Brabantse toppers door naar provinciale finale Nationale Voorleeswedstrijd

De spanningen gierden door Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle afgelopen zaterdag: welke acht toppers gaan door naar de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd (groep 7-8 basisscholen) op 9 april a.s.? De winnaars zijn bekend!

Dóe het maar eens! Voorlezen in de schijnwerpers…!

Een stampvol en levendig Jan van Besouw was het afgelopen zaterdag 7 maart, met in totaal 64 Brabantse leerlingen, ouders, leraren, supporters en juryleden.

Na een gezamenlijk welkom in de grote zaal, was het voorlezen geblazen. Verspreid over verschillende zalen en lokalen gingen de halve finalisten uit het basisonderwijs de voorleesstrijd aan. Een échte strijd, op een échte voorleesstoel, tegenover een échte jury. Met winnaars. Maar geen verliezers, want ook voor wie uiteindelijk niet door is naar de provinciale finale op 9 april: doe het maar eens, voorlezen in de schijnwerpers. Toppers zijn het!

Finalisten Brabant

Net als vorige jaren doen, van alle provincies, in Brabant veruit de meeste scholen mee aan dit voorleesfestijn: maar liefst 584 scholen, tegenover 3.071  scholen landelijk! Van de in totaal 64 Brabantse halve finalisten zijn de volgende 8 voorleeskampioenen door naar de provinciale finale:

1.      Yash Chauthie – Basisschool De Driezwing– Breda

2.      Fedde Groenevelt –Basisschool Roald Dahl – Sint-Michielsgestel

3.      Sanne Seltenrijch- Sint Martinusschool – Rucphen

4.      Kirsten Pronk – Basisschool De Zonneberg – Kruisland

5.      Evi Senders – Basisschool Puur Sang – Mierlo

6.      Floor Brands- Basisschool De Smelden – Valkenswaard

7.      Fay Sanders –Basisschool ‘t Ven – Veghel

8.      Cateau van Gelder - Basisschool De Schittering – Hooge Zwaluwe

Deze helden zijn door naar de provinciale finale op donderavond 9 april in Theater de Leest in Waalwijk. En op 27 mei, tijdens de landelijke finale, bepaalt een vakkundige jury wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2020 groep 7 en 8 mag noemen. De landelijke finale is een fantastisch voorleesfeest, waar de hele klas naartoe mag (Amstelveen).

De voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Om te laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk!

 

Twitter: @nvw_2020
Facebook: @DeNationaleVoorleeswedstrijd
#voorleeswedstrijd