29 maart 2021

8 Brabantse toppers bekend die strijden om een finaleplekje in de Nationale Voorleeswedstrijd

De 8 finalisten van de Brabantse provinciale Voorleeswedstrijd (groep 7-8) zijn bekend. Onder toeziend oog van digitale supporters en juryleden wonnen zij op 27 maart de halve finale. De volgende stap is de provinciale finale. Hier wordt beslist wie Brabant mag vertegenwoordigen bij de nationale finale.

De sfeer zat er goed in afgelopen zaterdag 27 maart. Achter acht enorme schermen zaten acht technici die allemaal een eigen break-out-room voor hun rekening namen. In elke break-out-room zouden na de introductie van de wedstrijd zeven of acht voorlezers hun voorleestalent laten zien aan twee juryleden. En er waren veel kijkers! Maar liefst 450 mensen hadden zich aangemeld om te kijken naar hun voorlezende favoriet. Uit alle hoeken waren er leuke reacties!

Er was een grote verscheidenheid aan voorgelezen titels door de voorlezers, waardoor één titel niet vaker dan 3 keer voorkwam. De meest populaire reeksen waren 'Harry Potter', 'Dagboek van een Muts' en 'Hoe overleef ik'. Ook deden boeken van 'Eftelingverhalen' het goed. Populaire auteurs waren onder anderen Paul van Loon, Tosca Menten, J.K. Rowling, Jozua Douglas, Anna Woltz, Roald Dahl, Jacques Vriens, Carry Slee en Francine Oomen.

Finalisten Brabant

Van de in totaal 61 Brabantse halve finalisten zijn de volgende 8 voorleeskampioenen door naar de provinciale finale:

  1. Luna Schets – Woonplaats: Prinsenbeek – Bibliotheek: Nieuwe Veste – School: De Griffioen
  2. Esmee Rikken – Woonplaats: Bergeijk – Bibliotheek: De Kempen – School: De Zonnesteen
  3. Sanne Hoefmans – Woonplaats: Liempde – Bibliotheek: Huis73 – School: BS De Oversteek
  4. Tijmen Malta – Woonplaats: Wagenberg – Bibliotheek: Theek5
  5. Kian Spruit – Woonplaats: Fijnaart – Bibliotheek: Bibliotheek West-Brabant – School: Kennedyschool
  6. Sam Wolfs – Woonplaats: Oisterwijk – Bibliotheek: Bibliotheek Midden-Brabant – School: OBS De Kikkenduut
  7. Royenna Becker – Woonplaats: Geldrop – Bibliotheek: Dommeldal – School: Basisschool De Rots
  8. Lavina Nouri – Woonplaats: Bergen op Zoom – Bibliotheek: Bibliotheek West-Brabant – School: Basisschool De Kreek

Deze helden zijn door naar de provinciale finale op woensdag 14 april. En op woensdag 26 mei, tijdens de landelijke finale, bepaalt een vakkundige jury wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2020 groep 7 en 8 mag noemen. De landelijke finale is een fantastisch voorleesfeest dat dit jaar in Utrecht plaatsvindt.

Leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd vormt een landelijke campagne om dat superbelangrijke leesplezier te stimuleren. De problemen voor de jonge generatie stapelen zich, mede door corona, op. Het gebrek aan leesmotivatie, leesniveau en geletterdheid is al lange tijd een groot probleem. Nederland bungelt onderaan alle internationale lijstjes rondom leesniveau, leesplezier en leesmotivatie. Aandacht besteden hieraan is dus cruciaal, zodat taalachterstanden, studie- en communicatieproblemen voorkomen kunnen worden. Voorkomen is immers beter dan genezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. 

Meer weten?
Neem contact op met: