Datum

Website Taalkit DUTCH gelanceerd

CINOP en ETV.nl hebben een website gelanceerd die informatie biedt over Taalkit DUTCH, het eind 2015 door beide organisaties ontwikkelde taalpakket voor vluchtelingen.

Eind 2015 hebben CINOP en ETV.nl het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de Taalkit DUTCH, een gratis taalpakket waarmee vluchtelingen de eerste beginselen van de Nederlandse taal kunnen leren. Het taalpakket is mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, ProBiblio en Cubiss. De Taalkit DUTCH biedt structuur en ondersteuning aan vrijwilligers die lesgeven aan vluchtelingen die nog geen status hebben. Het pakket bestaat uit een handleiding voor vrijwilligers, materiaal voor de deelnemer en de leerroutes Welcome op Oefenen.nl.

Bij het aanbieden van het taalpakket spelen bibliotheken een belangrijke rol. Taalkit DUTCH bestaat uit een offline en een online gedeelte. Het offline deel vindt plaats in een opvangcentrum. De vluchteling krijgt werkbladen om Nederlands te leren. Het online-gedeelte begint in een bibliotheek. De vluchteling krijgt hier een inlogcode voor de vier leerroutes op Oefenen.nl. Daarna is het altijd en overal mogelijk om zelf verder aan de slag te gaan. De digitale accounts lopen via lokale bibliotheken, die ze op hun beurt kosteloos aanvragen bij de KB. Via de bibliotheken vonden speciale trainingen plaats voor begeleiders en vrijwilligers. Deze gingen onder meer in op het (alledaagse) gebruik van de Taalkit DUTCH in het opvangcentrum en de bibliotheek

De nieuwe website www.taalkitdutch.nl is bedoeld voor iedereen die wil kennismaken met de Taalkit DUTCH of met het (gratis) taalpakket aan de slag wilt. De bezoekers van de website vinden er alle startersinformatie, waaronder flyers in het Arabisch, Tigrinya en het Engels. Ook kunnen bezoekers via een video en interviews een indruk krijgen hoe de methode in de praktijk werkt. Verder bevat de site alle materialen die (taal)vrijwilligers en begeleiders nodig hebben om het taalpakket te gebruiken. Naast het online platform met leerroutes (op Oefenen.nl), is er een handleiding voor begeleiders, verbeterd materiaal voor de deelnemers en een programma voor 20 weken. 

Voor meer informatie over de Taalkit Dutch kun je contact opnemen met Marjan Middelkoop of Ivette Sprooten.

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>