Datum

Samenwerking sociale dienst Brunssum, Onderbanken, Landgraaf en Cubiss bij aanpak taalprobleem

Eén op de acht Limburgers heeft moeite met lezen en schrijven. Ze hebben problemen met het invullen van formulieren, voorlezen aan hun kinderen, geld opnemen bij een pinautomaat en het lezen van straatnaamborden. Vaak hebben ze geen werk en een slechtere gezondheid. De aanpak van laaggeletterdheid is dan ook van groot belang. Niet alleen voor de mensen om wie het gaat, maar ook voor een vitaal Limburg.

Bijna een op de zes inwoners van Parkstad heeft een taalprobleem. Onder cliënten van sociale diensten is het percentage laaggeletterden nog hoger.

Wie een taalprobleem heeft moet vaak eerst de nodige schroom overwinnen om naar een taalcursus te gaan.

Meestal heeft iemand een zetje in de rug nodig van een ander om de stap te zetten naar een taalcursus. Dan moet die ander wel eerst weten of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Dat is niet gemakkelijk, want laaggeletterden zijn meesters in het verbergen van hun taalprobleem. 

Zo zie je maar weer wat positieve samenwerking tot gevolg kan hebben. Cubiss/Ivette heeft ervoor gezorgd dat het zo'n mooi resultaat had!
Marlene Pelzer, ISD BOL

Om dat te herkennen werden in de Week van de Alfabetisering, bij uitkeringsinstantie ISD BOL (sociale dienst voor Brunssum, Onderbanken, Landgraaf) 70 medewerkers door Ivette Sprooten van Cubiss getraind in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden naar de Taalhuizen in Parkstad.

Lees in het artikel in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad van 8 september over de training en over de aanpak van de sociale dienst in samenwerking met Cubiss.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>