Datum

Meer en betere hulp voor Tilburgse laaggeletterden

De aanpak van laaggeletterdheid in ... de regio Midden-Brabant

September 2015, midden in de landelijke Week van de Alfabetisering, is het Taalnetwerk in de regio Midden-Brabant officieel van start gegaan. Het gezamenlijke doel van de partners (de Bibliotheek Midden-Brabant, ContourdeTwern, MST en School voor Educatie en Inburgering van ROC Tilburg): de komende jaren nog meer en betere hulp voor Tilburgse laaggeletterden. Om dit te realiseren werken ze onder andere samen met Stichting ABC, Stichting Lezen & Schrijven, Cubiss, Theek5 en Leren en Werken Midden-Brabant.

Bij de oprichting van het netwerk bereiken de partners jaarlijks ‘slechts’ 1500 laaggeletterden met een breed scala aan taalactiviteiten. En dat terwijl er, zo blijkt uit recent onderzoek van Cubiss, in Tilburg naar schatting 21.000-23.000 laaggeletterden zijn. Dat is zo’n 13% van de Tilburgse bevolking (zie hier cijfers van de overige gemeenten). De ambitie van het taalnetwerk staat al vast: het aantal deelnemers aan cursussen basisvaardigheden (taal, digitale vaardigheden en rekenen) tussen nu en januari 2018 moet 30% omhoog.

“Om dat te bereiken moeten we allereerst proberen het taboe te doorbreken”, aldus Peter Kok van de Bibliotheek Midden-Brabant. “Vooral autochtone mensen durven niet toe te geven dat ze niet of slecht kunnen lezen en schrijven”. Nanneke Tuerlings, voorzitter van het Taalnetwerk: “53% van de laaggeletterden is ’gewoon’ aan het werk. We vinden het belangrijk dat laaggeletterdheid herkend wordt, bijvoorbeeld op (basis)scholen, op het werk en bij het UWV. Dat kan alleen wanneer partners in educatie, participatie en (activering) en arbeid samen optrekken. Hierin willen we investeren.”

Afgelopen jaar is door de partners o.a.  ingezet op het bereiken van gemeenten, bijvoorbeeld door de consulenten in het sociale domein te benaderen en via politici meer bekendheid te geven aan aspecten van laaggeletterdheid. Eind 2016 is een werkgroep aan de slag gegaan om de bedrijven in de regio te informeren over de problematiek en om samen met hen de problemen in kaart te brengen. Vervolgens wordt een regionale aanpak geformuleerd  om laaggeletterdheid onder werknemers te herkennen en aan te pakken. Marjo Frenk: We zetten nu in op een geselecteerde groep bedrijven in de productiesector omdat uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk is dat dit type organisatie een groot aantal 'laaggeletterden' in dienst te hebben. Een logische plek om te beginnen dus."

Het aantal taalhuizen in de regio groeit gestaag. In 2017 staan de wijken/gemeenten Tilburg-Zuid, Oisterwijk, Goirle en Loon op Zand op de planning en in 2018 de ABG gemeenten, Heusden, Hilvarenbeek en Dongen.

Dit is deel 3 van de serie 'De aanpak van laaggeletterdheid in...' Adviseurs van Cubiss maken onderdeel uit van verschillende taalnetwerken in Brabant en Limburg. In 'De aanpak van laaggeletterdheid in ...' staat telkens één netwerk centraal en vertelt de adviseur van Cubiss meer over de aanpak in de bewuste regio.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>