Datum

Inspiratie uit Noorwegen

Verslag van studiereis Bergen

In het kader van het Erasmus+ project Extending The Literacy Houses Approach heeft er een werkbezoek plaatsgevonden in Noorwegen van maandag 31 januari tot donderdag 2 februari 2017. Het onderwerp van dit Erasmus project is het verrijken van de Taalhuizen met best practices rondom drie thema’s, namelijk: migranten, beleid en non-formeel & formeel Leren. Voor het thema migranten hebben we een bezoek gebracht aan Bergen in Noorwegen.

De groep deelnemers bestond uit 10 medewerkers van verschillende organisaties uit het West-Brabantse netwerk rondom Taalhuizen. Zij zijn meer dan warm ontvangen door de collega’s van de Openbare Bibliotheek in Bergen. Lees het verslag van de studiereis.

Wat vonden de deelnemers?

Wij vroegen een aantal deelnemers wat op hen het meest indruk heeft gemaakt gedurende het verblijf in Noorwegen. Lees hieronder de reacties.

Lianne Knobel, beleidsmedewerker sociaal domein Nieuwe Veste Breda: "Een bevlogen inzet en een mooie samenwerking tussen professional en vrijwilligers  geeft mooie resultaten in noorwegen bij inclusie van migranten."

Hans Franken, ROC West-Brabant: "In Noorwegen heb ik ontdekt dat de kansen voor statushouders sterk toenemen doordat  alle partijen, scholen, bibliotheken, vrijwilligersorganisaties hun krachten bundelen in het belang van de statushouder. Daarbij is een belangrijke voorwaarde dat de overheid de basis legt door een intensief programma (financieel) mogelijk te maken. Het leren van de taal is een voorwaarde, maar moet gepaard gaan met meer acties om de inclusie te bevorderen.''

Ernestine Schipper, projectleider Stichting Lezen & Schrijven: “De partners die we in Noorwegen ontmoetten zijn creatief, pragmatisch maar ook heel positief ingesteld. Je ziet dat je daarmee veel bereikt; op verschillende plekken kun je jezelf verder ontwikkelen zoals met taal, ontmoeting, kunst & cultuur en er is overal ruimte om met je praktische vragen terecht te kunnen. Ze zijn zich erg bewust van tijdelijke financieringsbronnen en zetten activiteiten vol overgave op, maar altijd in het achterhoofd dat ze dit straks met zeer beperkte financiering toch kunnen voortzetten.”

Marjan Middelkoop, adviseur Cubiss: "Wat mij het meest opviel in de Noorse aanpak is de wederkerigheid in het leren, die zich onder meer manifesteerde bij de matching van’ Taalvrienden’: ik leer jou Noors, jij leert mij filmen/Spaans/koken."

Noteer 6 september alvast in je agenda!
In april en mei vinden nog studiereizen naar Ierland en Spanje plaats. Binnenkort vind je daarvan ook de verslagen op onze website.
Ter afsluiting van dit Europese project staat er op 6 september a.s. in Breda een congres gepland, waarin al onze bevindingen en ervaringen worden gedeeld. Maak die dag dus alvast vrij in je agenda!
Concrete informatie en de mogelijkheid je hiervoor aan te melden volgen later. Houd daarvoor de Cubiss website en nieuwsbrieven in de gaten.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>