Datum

De aanpak van laaggeletterdheid in ... de regio Noordoost-Brabant

Kenmerken regio
De regio Noordoost-Brabant omvat 16 gemeenten. 11 van deze gemeenten scoren bovengemiddeld hoog qua percentage laaggeletterden; bijvoorbeeld Meierijstad, Cuijk en Boekel waar 13 tot 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd is. (Bekijk hier het artikel Laaggeletterdheid in Brabant meer dan grotestedenproblematiek voor een overzicht met alle Brabantse gemeenten). Katia van Bommel (adviseur bij Cubiss) legt uit: “In gemeente Boekel hebben we bijvoorbeeld te maken met een gemeenschap die bestaat uit veel laagopgeleide 45-plussers. Uit onderzoek blijkt dat deze groep een grote kans loopt om laaggeletterd te zijn of te worden."

Taalnetwerken
Op verschillende plekken in de Noordoost-Brabant zijn Taalhuizen in ontwikkeling of reeds opgericht. Een Taalhuis is een benaming voor een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die samen de strijd aangaan tegen laaggeletterdheid. Kartrekkers van deze Taalhuizen zijn vaak de lokale bibliotheek of welzijnsinstelling, maar in het netwerk zitten vaak ook het ROC, commerciële taalaanbieders en de woningcorporatie. Cubiss verzorgt workshops herkennen & doorverwijzen voor alle partners in het netwerk, zodat laaggeletterdheid gesignaleerd wordt en laagtaalvaardige volwassenen worden doorverwezen naar het Taalhuis. Voor bibliotheken in Noordoost Brabant organiseert Cubiss op regionaal niveau kennisdelingssessies. Aansprekende initiatieven uit het land met betrekking tot laaggeletterdheid worden uitgenodigd om wat te komen vertellen. Zo heeft Sabrina Damen van Bibliotheek Lek & IJssel ons onlangs bijgepraat over de ‘Living Lab’ pilot waarin het UWV structureel werkzoekenden doorverwijst naar het Taalhuis. Katia vertelt: "Het was een inspirerende sessie die een situatie schetste waar we met de hele regio naartoe willen werken".

Regiobijeenkomst 'Taal begint lokaal'
Op 6 juni 2017 organiseerde Cubiss in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven een bijeenkomst voor lokale politieke partijen. Met de Tweede Kamerverkiezingen net achter de rug zijn zij nu druk met de voorbereidingen voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ze buigen zich over de kandidatenlijst, de campagne en het partijprogramma. Een mooie kans dus om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen bij de lokale politiek en te zorgen dat dit belangrijke thema de komende jaren op de politieke agenda staat. Tijdens de bijeenkomst werd een zestal lokale, innovatieve voorbeelden gepresenteerd die allen bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld de leesles die omroep Walraven uitzendt (lees meer).

Dit is deel 4 van de serie 'De aanpak van laaggeletterdheid in...' Adviseurs van Cubiss maken onderdeel uit van verschillende taalnetwerken in Brabant en Limburg. In 'De aanpak van laaggeletterdheid in ...' staat telkens één regio centraal en vertelt de adviseur van Cubiss meer over de aanpak in de bewuste regio.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>