Datum

Cubiss helpt bibliotheken innoveren

Een aantal resultaten uit het Bieb Lab Brabant-programma op een rij

Cubiss draagt graag bij aan de innovatie van bibliotheken. In Noord-Brabant doen we dit in opdracht van en met steun van de Provincie middels het project Bieb Lab Brabant. Doel van Bieb Lab Brabant is om het ondernemerschap van de Brabantse bibliotheken te stimuleren, nieuwe concepten in de praktijk te ontwikkelen en de innovatiekracht van de Brabantse bibliotheken te vergroten.

Kennis- en ervaringen delen is hierin een belangrijk middel; een manier om elkaar te inspireren en elkaar verder te helpen. Daarvoor organiseren we geregeld themabijeenkomsten en brengen we diverse publicaties uit. We zetten een aantal resultaten uit het Bieb Lab Brabant-programma op een rij:

Bibliotheek van de toekomst - longread

Eind januari publiceerden we een tweede longread: De bibliotheek met een toekomst, een queeste. Met deze longread delen we ideeën, succesverhalen, ervaringen en antwoorden die helpen om te komen tot de bibliotheek van de toekomst, als waardevol en waardevast knooppunt in de samenleving.

Gedachtengoed David Lankes ‘vertaald’

Over enkele dagen wordt onze longread-bibliotheek aangevuld met een derde publicatie, getiteld ‘Community Librarians, De Nederlandse praktijk’. In deze nieuwe uitgave geeft prof. dr. Frank Huysmans (hoogleraar bibliotheekwetenschap UvA) een praktische vertaling van de visie van bibliotheekinnovator David Lankes. Diens gedachtengoed ligt namelijk ten grondslag aan het programma van de nieuwe post-hbo-opleiding ‘Community Librarian’. Deze week maken de deelnemers kennis met elkaar en hun opleiders; in september starten zij met hun 1,5 jaar durende programma. Er is zóveel belangstelling voor de opleiding dat we voornemens zijn om in november met een tweede groep te starten. Hiervoor hanteren we géén leeftijdsgrens; alle community librarians (in spe) zijn welkom om deel te nemen. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met David Bul (06 46 01 63 35) of met Marjo Frenk (06 20 51 40 73).

Collectioneren en vrijwilligers

Naast de longreads is er het platform DURF!, met digitale magazines en sinds dit voorjaar ook live meet-ups. In maart vond de eerste, geslaagde DURF! meet-up plaats; op 6 juli om 19.45 uur is de volgende editie gepland bij RUW in Den Bosch met als thema ‘macht’.

Collectioneren is een belangrijk onderwerp van gesprek. Het Ministerie van Verbeelding stelde eerder het visiestuk ‘Via connectie naar collectie’ op. Recentelijk is er een vervolgpublicatie verschenen, met vijf aansprekende en in de praktijk uitvoerbare voorbeeldprojecten. Deze vijf best practices zijn lokale projecten -uitgewerkt voor Limburgse bibliotheken- die ook zeer bruikbaar zijn als richtlijn en inspiratiebron voor andere bibliotheken.

Tijdens de bijeenkomst Collectioneren nieuwe stijl die Cubiss op 14 februari jl. organiseerde, gingen we in op de vraag hoe we er samen voor zorgen dat de collecties aansluiten bij de doelen die we aan de bibliotheek van de toekomst stellen? Deelnemers aan deze bijeenkomst namen een boek (of ander stuk) mee en lichtten toe waarom het volgens hen niet mag ontbreken in de collectie. Dat leverde een interessante en inspirerende collectie op. Klik hier om deze te bekijken.

Ook kunnen we veel van elkaar leren over het samenwerken met vrijwilligers. Bieb Lab Brabant brengt daarom vrijwilligerscoördinatoren van bibliotheken bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Inmiddels vonden er al drie intervisiebijeenkomsten plaats, waarbij diverse thema’s aan de orde kwamen. Het animo voor de bijeenkomsten is groot; veel vrijwilligerscoördinatoren nemen eraan deel.

Contact

De komende maanden komen meer Bieb Lab Brabant-projecten tot (nadere) uitvoering. Bibliotheken met ideeën die bijdragen aan de innovatie van de bibliotheekfunctie kunnen vanzelfsprekend met ons in gesprek. Neem contact op met Marieke Hezemans, projectleider Bieb Lab Brabant.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (mei 2017). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>